Enkhuizen

De jachthavens van Enkhuizen

Enkhuizen havens IJsselmeer

Klik voor een vergroting! 

Enkhuizen heeft enorm veel mogelijkheden voor watersporters. De marina “compagnieshaven” heeft een heerlijk restaurant en mooie speeltuin, terwijl de oude haven weer ontzettende gezelligheid biedt.

De nieuwe sluizen bij Enkhuizen draaien zeer regelmatig waardoor er dus geen opstoppingen meer zijn zoals we vroeger gewend waren…

Voor diegenen die het iets rustiger willen hebben we nog de Buijshaven naast het station. Ideaal voor het oppikken van nieuwe bemanning!

Enkhuizen heeft een ver VOC verleden en is een authentiek vissersdorpje. Het mooie zuiderzeemuseum (naast de compagnieshaven) en het binnenmuseum laten zien hoe het vroeger was. Het zuiderzeemuseum is zeer leuk voor kinderen van 6-15 jaar maar zeker ook voor geïnteresseerden in de historie van zowel de VOC als Enkhuizen zelf.
Als u met uw schip afmeert in de compagnieshaven is het slechts 10 minuten lopen naar het subtropische zwembad en natuurlijk voor de jongsten onder ons het unieke Sprookjeswonderland!

Enkhuizen heeft een aantal havens rondom de binnenstad:

De compagnieshaven ligt bij de ingang van het Krabbersgat. De compagnieshaven is een zeer luxe uitgebreide marina, van alle gemakken voorzien. Deze haven heeft een modern havengebouw met een havenwinkel, watersportwinkel, zeilmakerij, en jachtservice. De speeltuin is zeer geliefd bij de kinderen, en je kunt heerlijk dineren bij de Mastenbar, met een uniek terras aan het krabbersgat!
Het is 5 minuten lopen naar de winkelstraat van Enkhuizen, en 10 minuten naar de meeste restaurants en kroegen waarvan er vele zijn in Enkhuizen!
Het is mogelijk om in de havenkom van de compagnieshaven te ankeren, dit kan ook voor overnachten. Er is wel wat havengeld verschuldigd, dus een bijboot is wel handig om naar het havenkantoor te komen!
De havenmeesters in Enkhuizen zijn erg vriendelijk, en mocht je speciale verzoeken hebben, vraag het ze gerust! Tip voor zeilers met kinderen; vraag een plekje bij de speeltuin, daar zijn een paar mooie nieuwe boxen gemaakt afgelopen jaar.
klik hier voor de website van de compagnieshaven.

De gemeentehaven van Enkhuizen is eigenlijk een grote kom welke vlak naast het station ligt. In de gemeentehaven liggen betekend dan ook dat je vaak langszij ligt. De gemeentehaven is zeer eenvoudig binnen te varen vanaf het Krabbersgat en je hoeft geen brug door o.i.d.
Het is een paar minuten lopen naar het centrum van Enkhuizen, en er is een zeer leuk restaurant aan de haven, genaamd “Waterfront”. Hierbij is er een mooi uitzicht over het Krabbersgat en de havens.
Het havenkantoor van de gemeentehavens is aan stuurboord zijde bij het invaren van de gemeentehaven. Ze zijn te bereiken op marifoon kanaal VHF 12.

Wat eigenlijk nog leuker is, is om bij ingang van de gemeentehaven direct stuurboord uit te varen, door de oude sluis, en dan rechtdoor door de ophaalbrug. De havendienst is te bereiken via VHF 12, en ze doen de oude ophaalbrug graag open voor je. Je kunt dan aan stuurboordzijde afmeren vlak voor de restaurants en kroegen!  Vraag wel even aan de havendienst of er nog plek is, want deze haven in de binnenstad van Enkhuizen kan vol liggen, al is er meestal nog wel een afmeerplek te creëren.

De buyshaven is eigenlijk alleen voor vaste ligplaatshouders. Je kunt er ook als passant afmeren indien gewenst, maar bel dan even van tevoren. Het is een mooie rustige haven net buiten Enkhuizen. Er zit veel gras om de haven wat perfect is voor kinderen en honden.
Klik hier voor de website van de Buyshaven.

Tips voor in Enkhuizen; Zuiderzeemuseum, leuk voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook voor volwassenen. Hier is de geschiedenis van Enkhuizen te zien, en van de VOC. Er is een oude palingrokerij, steenoven, oud hollandsche spelletjes en nog veel meer.
Het is slechts 5 minuten lopen vanaf de compagnieshaven, en 10 minuten van de andere havens.
Klik hier voor de website van het zuiderzeemuseum.

Ook is er voor kinderen van 2-7 jaar het Sprookjeswonderland. Dit ligt naast het Enkhuizer strand, en het subtropische zwembad. Beiden zijn op 10 minuten lopen vanaf de compagnieshaven.
Sprookjeswonderland is zeer geliefd en bekend, vanuit het hele land komen kinderen daar naartoe. De entreeprijs en het eten en drinken in het park zijn zeer schap.

Terug naar artikel over het IJsselmeer.

Hieronder een mooie promotie film over Enkhuizen.

 

Bekijk hier de zeilboten van Happy Sailing zeiljacht verhuur.