Over Kroatie

Interessante informatie wanneer je een zeiljacht gaat huren in Kroatië

 

Kroatië is rijk aan natuurlijke schoonheden en welke plaats u ook bezoekt voor uw vakantie, u zult altijd iets vinden dat u simpelweg zal verbazen. Het langste deel van de prachtige Kroatische kust behoort tot Dalmatië – “kust van duizend eilanden.” Dalmatische type van de kust is al een geografische term en een symbool van schoonheid geworden. Het biedt een grillige kustlijn, eilanden, eilandjes, riffen, schiereilanden en baaien, maritieme kanalen en bergketens die hen mijlenver volgen. Steden langs de kust met zijn rijke culturele erfgoed en prachtige architectuur van alle stijlen zijn een element van ontzag, vreugde en inspiratie. Rijke Mediterrane en subtropische vegetatie vult deze niet-volledig gebruikte gave van God en vrucht van toegewijde menselijke handen aan, maar maakt deze niet af.

Klimaat aan de Adriatische Zee

Het klimaat aan de Adriatische Zee voldoet grotendeels aan dezelfde parameters als het algemene mediterrane klimaat. Het wordt gekenmerkt door hete zomers, vele zonnige dagen en milde en regenachtige winters. Perfect om te zeilen! De warmste maanden zijn juli en augustus, wanneer de luchttemperatuur tussen 25 ° C en 35 ° C (77 ° F – 95 ° F) ligt, en de zeetemperatuur tot 28 ° C (83 ° F) reikt. De regen is zeldzaam in deze tijd en wordt beschouwd als de piek van het toeristenseizoen. Met een gemiddelde van 2400 tot 2800 zonnige uren per jaar is de Kroatische Adriatische kust een van de zonnigste kustlijnen ter wereld.

Douaneregelingen

Kroatische munteenheid is Kuna – HRK (1 Kn = 100 Lipa). Vreemde valuta kunnen worden ingewisseld in wisselkantoren, banken, postkantoren, reisbureaus en in de meeste hotelreceptiebalies en autocamps. Buitenlandse burgers kunnen hun vreemde valuta in en uit het land vervoeren, hoewel de waarde van de binnenlandse valuta niet hoger kan zijn dan 15.000 Kuna. Bij het douanekantoor moet je altijd waardevolle technologische items melden. Buitenlanders kunnen belastingteruggave krijgen voor de goederen die in het land worden gekocht, als de waarde van goederen meer dan 500 Kuna is, maar ze moeten hun ‘belastingvrije’ formulier laten valideren bij het verlaten van het land.

Gezondheidsinformatie

Er zijn ziekenhuizen in alle grote steden en in kleinere steden zijn er medische klinieken. Buitenlandse burgers kunnen gebruik maken van de gratis medische dienst als er een overeenkomst is tussen Kroatië en het land waar ze vandaan komen. Anders worden medische services in rekening gebracht volgens de huidige prijslijsten.

Werkuren van winkels

Winkels zijn meestal geopend van 08.00 tot 20.00 uur, van maandag tot vrijdag, op zaterdag van 8.00 tot 22.00 uur. In kleinere steden bestaat de mogelijkheid dat winkels in spits werken. Tijdens een zomerseizoen zijn de meeste winkels elke dag geopend. Post en bankkantoor werken meestal ook tussen 8.00 uur en 20.00 uur.

Belangrijke telefoonnummers:

112 Noodnummer
194 Ambulance
193 Brandweer
192 Politie
Road Assistance 1987
9155 Zoek en redding van zee
060 520 520 Weersvoorspelling en wegomstandigheden
+385 1 4640 800 Croatian Automobile Club

Wetten en voorschriften over zeilen in Kroatië

Ten minste één persoon op het zeiljacht moet beschikken over een geldige nautische en VHF-licentie. Navigatie- en VHF-licenties in Kroatië worden uitgegeven door havenautoriteiten. Als uw rijbewijs in een ander land is afgegeven, controleer dan of het in de Kroatische territoriale wateren geldig is. Als u geen schipper wilt huren, moet u ons van tevoren kopieën van uw rijbewijzen sturen om de reservering te bevestigen. Ook moet u de originelen bij u hebben aan boord. Naast de navigatie- en VHF-licentie moet u ook een gecertificeerde bemanningslijst aan boord hebben. We zullen dit document voor u krijgen wanneer u ons alle benodigde informatie bezorgt en het aan u geeft tijdens het inchecken. In het geval dat er tijdens het zeil wat veranderingen in de bemanning optreden, moet u ons onmiddellijk op de hoogte stellen zodat we een nieuwe lijst kunnen maken.