Skip to main content

Wat te doen bij Man overboord!

Het is wellicht de “worst nightmare” van elke zeiljacht huurder… Je bent nog niet helemaal bekend met de boot, laat staan dat de bemanning volledig weet hoe de boot werkt.
En dan gebeurt het toch… de Schipper valt over boord in een onbewaakt moment!

Nu is het aan de bemanning om de schipper weer op te pikken uit het water, maar hoe?

Motor starten? hoe gaat dat eigenlijk op deze boot?
Zeilen strijken? welke val moet ik hebben, of hoe rol ik de zeilen weg?
Hulp oproepen? welk kanaal, en hoe werkt die marifoon eigenlijk?

Er kan veel misgaan als de verantwoordelijke schipper over boord valt.
Als de motor wordt gestart kan er alsnog een lijn in de schroef komen als je niet goed oplet, je kunt per ongeluk nog een klapgijp maken met alle risico’s van dien.

Veiligheid tijdens het zeilen is erg belangrijk bij Happy Sailing. De “man-overboord manouvre” is dan ook standaard bij onze Zeilles op een zeiljacht in Hoorn.
Mocht uw bemanning onervaren zijn, vraag dan een van onze schippers voor een ochtendje of een hele dag om training te geven. Hier worden deze veiligheidsaspecten, als mede het afmeren in een haven, box of sluis weer doorgenomen zodat iedereen aan boord weet wat te doen in onverwachte situaties op het water!

Hieronder de juiste methode om iemand uit het water te halen tijdens het zeilen. Dit is de meest veilige methode en iedereen zou dit eigenlijk moeten weten!
Het voelt een beetje raar om eerst bij de drenkeling weg te varen, maar door deze afstand te creeren kan men met de het zeiljacht eenvoudig en rustig de drenkeling daarna op een aandewindse koers uit het water vissen!

man overboord

zeilboot huren en man overboord

In dit diagram is duidelijk te zien dat je het beste eerst halve wind kunt doorvaren tot ongeveer 20x de scheepslengte vanaf de drenkeling.
Maak iemand verantwoordelijk aan boord om de drenkeling in de gaten te houden! Laat dit bemanningslid wijzen naar de drenkeling zodat de interim schipper altijd direct weet waar hij of zij in het water ligt.
Zet vervolgens een overstag in en vaar ruime wind iets naar beneden. Probeer nu in te schatten wanneer je moet oploeven om op een aandewindse koers de drenkeling kunt benaderen. Door met de schoten te spelen is de snelheid van het zeiljacht te regelen.

Houd een lange werplijn bij de hand, het liefste met een reddingsboei of stootwil er aan om deze naar de drenkeling te gooien, zodat hij via de zwemtrap weer aan boord kan klimmen.

Kijk hier voor onze schepen en reserveer nu een schipper voor de eerste dag!