Zeilboot huren of kopen?

Veel van onze klanten die een zeilboot bij ons huren vragen zich af wanneer het nou eigenlijk aantrekkelijker wordt om een zeilboot te kopen in plaats van deze te huren.

Eigenlijk is het een kwestie van gevoel. Een eigen boot hebben was vroeger heel normaal, maar toen was zeilen meer een “way of life” waar men elke weekeinde en elke zeilvakantie mee bezig was. Hedendaags is er veel meer aanbod dan zeilen alleen, en zijn we veel meer gewend om de weekeinden en vakanties op een andere manier in te vullen.

De belangrijkste vraag of je een eigen boot moet kopen, of beter kunt huren is eigenlijk; wat voelt het beste voor jou?
De voordelen van een zeilboot huren zijn vooral te vinden in gemak en variëteit van vaargebied. Bedenk maar eens dat als je een eigen zeiljacht hebt welke bijvoorbeeld in Hoorn op het IJsselmeer ligt, dat je vaargebied ook snel wordt beperkt tot het IJsselmeer. Wellicht dat je in de zomervakantie een keer naar Zeeland of Engeland vaart, maar dan heb je wel minimaal 3 weken nodig om dit relaxed te kunnen doen.
Als je een zeilboot huurt dan kun je in principe altijd in een andere regio beginnen. We bieden bij Happy Sailing ook vakanties aan in bijvoorbeeld Kroatie.
Veel van onze klanten zijn wel erg verknocht aan het IJsselmeer en komen elk jaar weer terug, maar het gevoel dat ze niet gebonden zijn aan deze regio geeft ze wel een vrij gevoel. En eens in de paar jaar kiezen ze dan voor een luxe zeilvakantie in een ander mooi land als Kroatie of Griekenland.

Een ander groot voordeel van het huren van een zeilboot is het zeer grote gemak. Het hebben van een eigen zeilboot betekent veel klussen, poetsen en onderhoud. Op zich geen probleem als dit bij je past, maar voor velen wordt het als een grote last gezien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het jaarlijks poetsen van de romp, het schuren en anti-foulen van het onderwaterschip, het aftuigen van de boot voor de winter en weer het optuigen voor het nieuwe seizoen. De motor een beurt laten geven, zeilen wegbrengen ter reparatie etc.
Zelf vinden we het geen probleem om aan boten te klussen bij Happy Sailing, en dat moet ook wel want met onze vloot aan schepen is er altijd genoeg te doen!

Financieel is het een andere vraag of je een boot beter kunt huren of kopen. De waarheid is meestal best hard voor zeiljacht eigenaren; het omslagpunt ligt al bij ongeveer 3-4 weken varen. Dit is zonder afschrijving van het schip
dit houdt in dat als je 3-4 weken zeilt met je eigen boot dat het net zoveel kost als een boot huren. Meestal wordt deze 4 weken niet gehaald en zou een booteigenaar dus beter een boot kunnen huren dan kopen.
Reëel gezien moet je de boot natuurlijk ook afschrijven, en als je dat meerekent dan zit het omslagpunt al snel ronde 8-9 weken!
Aangezien bijna niemand 9 weken met de boot op vakantie gaat is het dus altijd beter om een zeilboot te huren.

Oftwel:
Is zeilen echt een “way of life” waarbij je waarde hecht aan een boot die alleen voor jou is, waarbij je altijd je eigen spulletjes aan boord hebt liggen, en financieel gezien een boot wel wat mag kosten, en klussen geen probleem is, dan is een eigen boot het beste.
Voor diegene die graag van vaargebied wisselen, en geen gedoe willen maar gewoon een paar dagen of weken willen zeilen; dan is het huren van een zeilboot de beste optie.

Een alternatief is natuurlijk het kopen van een zeiljacht en deze bij Happy Sailing te huur aan te bieden. Dan wordt de rekensom totaal anders, en verdien je waarschijnlijk geld aan je boot!
Door een zeiljacht bij Happy Sailing aan te schaffen kun je de BTW al direct aftrekken, en verdien je aan de verhuur van je eigen schip.
Informeer naar onze Buy&Charter programma’s en neem contact met ons op zodat we samen kunnen bekijken of dit wellicht een goede optie is voor jou!

Happy Sailing Google Reviews

N.M. Slop
N.M. Slop
09/03/2023
We hebben heerlijke dagen gehad op de mooie fijn ingerichte zijlboot Lady Victoria. Alles wat we nodig hadden was aanwezig en de communicatie was zeer prettig. Een echte aanrader!!!
Erika van Stroe
Erika van Stroe
11/08/2022
Winner 950 gehuurd. Mooie en goed onderhouden boot met goede zeileigenschappen. Ruim kuip en ruime salon. Indeling van de bedden is een beetje aan de krappe kant. Prima ontvangst en prima afhandeling. Zonder meer een aanrader. Bedankt en tot een volgende keer!
L vd Broek
L vd Broek
05/07/2022
Topverhuurbedrijf, snel en flexibel en prima boten. Ze zijn altijd goed bereikbaar, hebben een leuke diverse vloot over verschillende locaties. Heb al een aantal keer bij happy sailing gehuurd en altijd perfect. Zeer aan te raden
Declan McCarron
Declan McCarron
06/06/2022
Recently i had a sailing day on the Lady Victoria in Enkhuizen. Im very new to sailing, so i was with Theo, a master sailer, and his mate Jeroen, also a great sailer. The Lady Victotia is a classy boat, truly a fine strong boat to be out on the waters. I was assisting Jeroen & Theo, and doing what i could, with the expert instruction of both skippers. After we had a drink and some food. The day was deeply Joyful, and i look forward to another day, on the Lady ⛵
h doze
h doze
20/05/2022
Elan 340 gehuurd vanuit Lemmer, zeer gastvrij ontvangen en alles goed geregeld.
Joris Verhaeghe
Joris Verhaeghe
20/10/2021
Heel goed ontvangen en relaxed kunnen zeilen met een leuke boot. Zeker de moeite om nog eens te doen. top Happy Sailing!
Bert Boersma
Bert Boersma
07/10/2021
Boot gehuurd met vrienden. Wat probleempjes met de motor maar zeer goed opgelost!
Wim Blaak
Wim Blaak
10/09/2021
Ondanks dat we een echte Hollandse zomer hadden, een prima vakantie gehad met de Hanse 34. Flexibele opstelling en heldere communicatie van Simon van Happy Sailing heeft daar zeker aan bijgedragen.