Zeilen in Kroatië vanuit omgeving Split

Bavaria 30 2006 foto 5
Bavaria 30 2006 foto 5

Genieten van zon zeilvakanties met Happy Sailing zeiljacht verhuur

Tips voor een mooie zeilvakantie vanuit Split in Kroatië

Happy Sailing zeiljacht verhuur biedt een breed scala aan zeilboten en catamarans in Kroatië aan. Graag adviseren we met welke zeilboot maar ook vanuit welke stad u het beste kunt varen.

Een boot huren in Kroatië verschilt met een boot huren in Nederland. Om alles vlekkeloos te laten verlopen helpen we u met alle benodigde documenten en voorbereidingen.

Het Happy Sailing team met zijn schippers heeft intussen veel ervaringen opgedaan met verhuren van zeiljachten in Kroatië.

Onderstaand tips voor een onvergetelijke zeilvakantie in Kroatië vanuit Split

De beste vluchten naar Kroatië zijn te vinden vanaf Rotterdam met Transavia. De vlucht duurt slechts 2 uur.
Het is handig om een transfer vanaf het vliegveld naar de haven door ons te laten regelen door ons, maar dit kan ook zelf op www.croatia-transfers.com. De transfer naar de haven kost ongeveer EUR 75,-
Ook Uber taxi’s zijn goed te vinden in Kroatie overigens.

De zeilboten in Kroatie zijn meestal voorzien van handdoeken en beddengoed, maar vraag dit voor de zekerheid nog even na. Een bijboot met peddels is bijna altijd aanwezig, en een buitenboord motor is tegen een extra vergoeding verkrijgbaar. Dit is zeker aan te bevelen als je van plan bent om voor anker te gaan liggen.

Vanuit Split is de eerste mooie bestemming de stad Milna op het eiland Brac. Deze stad ligt goed beschut en heeft gezellige terrasjes en 3 supermarkten. Er zijn 2 havens om aan te meren; de eerste haven is een kade waar je af kunt meren met de boot, en de haven daarachter is de ACI haven. ACI havens zijn duurdere Marina’s met goede voorzieningen. De kade’s zijn vaak juist erg gezellig om aan af te meren. Vanaf de ACI marina in Milna is het dichtbij naar de terrasjes lopen.
Er zijn ook wat prachtige baaitjes vlak voor Milna te vinden om voor anker te gaan.
Bijvoorbeeld op 43.19’24”0”N en 16.25’31,5”E. Het beste is om op Google Maps met sattelitbeelden goed te kijken waar je zandgrond ziet (lichtblauw water) om een goed ondergrond te hebben voor het anker.
Milna is ongeveer 3 uur varen vanaf Split.

Een 2e mooie bestemming vanuit Milna is de stad Stari Grad op het eiland Hvar.

Zeilboot huren Kroatie Terrasjes

Deze stad licht in een prachtige baai waar je met de spiegel naar de kant toe afmeert. Stari Grad licht goed beschut en je licht werkelijk voor de terrasjes. Het centrum is erg mooi met smalle straatjes en leuke winkeltjes. Ook hier is een goede Tommy en Konzum supermarkt.
Vanaf Stari Grad gaat een bus naar de stad Hvar. Zeker een bezoekje waard!

Een uurtje varen vanaf de stad Stari Grad naar het westen zit een erg mooie baai met moorings op 43.19’19,7”N en 16.43’44,9”E. In deze baai zit restaurant Konoba Ringo waar je voor een normale prijs heerlijk kunt dineren. Als je bij dit restaurant gaat eten dan hoef je geen mooring fee te betalen.
Uiteraard kun je ook gewoon je anker laten zakken naast de moorings.
Vanaf deze baai is het slechts 3 km lopen naar Hvar wat een leuke wandeling is. Ook gaat er een busje die er dan slechts 7 minuten over doet vanaf het restaurant.

De stad Hvar is erg mooi met kleine straatjes en boetiekjes.

Deze stad licht in een prachtige baai waar je met de spiegel naar de kant toe afmeert. Stari Grad licht goed beschut en je licht werkelijk voor de terrasjes. Het centrum is erg mooi met smalle straatjes en leuke winkeltjes. Ook hier is een goede Tommy en Konzum supermarkt. Vanaf Stari Grad gaat een bus naar de stad Hvar. Zeker een bezoekje waard! Een uurtje varen vanaf de stad Stari Grad naar het westen zit een erg mooie baai met moorings op 43.19’19,7”N en 16.43’44,9”E. In deze baai zit restaurant Konoba Ringo waar je voor een normale prijs heerlijk kunt dineren. Als je bij dit restaurant gaat eten dan hoef je geen mooring fee te betalen. Uiteraard kun je ook gewoon je anker laten zakken naast de moorings. Vanaf deze baai is het slechts 3 km lopen naar Hvar wat een leuke wandeling is. Ook gaat er een busje die er dan slechts 7 minuten over doet vanaf het restaurant. De stad Hvar is erg mooi met kleine straatjes en boetiekjes.  Deze stad licht in een prachtige baai waar je met de spiegel naar de kant toe afmeert. Stari Grad licht goed beschut en je licht werkelijk voor de terrasjes. Het centrum is erg mooi met smalle straatjes en leuke winkeltjes. Ook hier is een goede Tommy en Konzum supermarkt. Vanaf Stari Grad gaat een bus naar de stad Hvar. Zeker een bezoekje waard! Een uurtje varen vanaf de stad Stari Grad naar het westen zit een erg mooie baai met moorings op 43.19’19,7”N en 16.43’44,9”E. In deze baai zit restaurant Konoba Ringo waar je voor een normale prijs heerlijk kunt dineren. Als je bij dit restaurant gaat eten dan hoef je geen mooring fee te betalen. Uiteraard kun je ook gewoon je anker laten zakken naast de moorings. Vanaf deze baai is het slechts 3 km lopen naar Hvar wat een leuke wandeling is. Ook gaat er een busje die er dan slechts 7 minuten over doet vanaf het restaurant. De stad Hvar is erg mooi met kleine straatjes en boetiekjes.

Een wandeling naar het fort is ook zeker aan te bevelen.

Zeilboot huren Kroatie

Uitzicht vanaf het fort van Havr

Het is mogelijk om af te meren aan de kade van Hvar en er zijn ook wat moorings. Met zuiden wind is dit af te raden. De haven is onbeschut voor de golven/swell.

Het eiland Vis is vervolgens ook weer ongeveer 3 uurtjes varen. Iets wat je niet mag missen is de Blue Cave aan de oostkant van Vis eiland. Dit is een prachtige grot met ongelooflijk mooi helder blauw water. Dit is met oosten wind alleen erg lastig en dat wordt dan ook niet aangeraden. De stad Vis ligt beschut en hier zijn verschillende mogelijkheden voor afmeren of om te ankeren. Er zijn verschillende restaurantjes en ook is er een supermarkt aanwezig.

Een langer stuk varen (ongeveer 5 uur) is het naar Maslinica. Vooral met oosten wind licht dit mooi beschut en er is een moderne haven aanwezig. Ook hier zit net buiten de haven een supermarkt.

De steden Trogir en Split zijn zeker ook het bezoeken waard. Zoals bijna bij alle havens in Kroatie liggen de havens in de oude binnenstad. Split is gebouwd om een oud Romeins fort welke ergens rond het jaar 600 is gebouwd door een Romeinse keizer. In dit fort zijn talloze smalle straatjes en pleintjes met prachtige gebouwen en gezellige restaurants. Dus voordat je weer terug vliegt, bezoek dan zeker het centrum van Split nog even!

Zeilboot huren Kroatie 1

Stroming en wind in Kroatië 
Kroatie heeft bijna geen stroming, dit is maximaal 0,3 knoop door getijde effect. Wel kan het meer stromen tussen de eilanden door de wind wat het water opduwt. De wind is zeer lokaal door de eilanden. Het kan zomaar 10 knopen meer of minder waaien aan een kant van een eiland. Dit kan door thermisch effect zijn of door venturi effecten tussen de eilanden. Houd dus rekening met wisselende omstandigheden tijdens een tocht.

Afmeren in Kroatië aan de wal.Het afmeren in Kroatië is meestal met het “stern to” methode, oftewel met de spiegel naar de kant. De boeg wordt naar voren gehouden door de “ground line” wat een soort ankerlijn is die vast ligt in de bodem. Als u aan komt varen zal de havenmeester een plekje aanwijzen en de groundline op spanning trekken zodat u deze met de pikhaak kunt pakken en aan de kikker op het voordek kunt bevestigen.U vaart achteruit met fenders aan de romp naar de kade toe en gooit de achter landvasten naar de havenmeester (eerst de landvast aan loef zijde). Dan vaart u iets naar voren tot ongeveer 4 meter van de kant en maakt de groundline vast op het voordek. Dan is het een kwestie van goed gas achteruit geven om de groundline op spanning te brengen om vervolgens de achterlandvasten vast te zetten.

Zeilboot met schipper in Kroatië

Happy Sailing werkt met zowel Nederlandse als lokale Kroatische schippers. De  Kroatische schippers spreken zeer goed Engels en weten de mooiste baaitjes en beste restaurants voor u te vinden. Ook weten ze veel over de lokale wind omstandigheden Onze klanten zijn altijd erg enthousiast over de lokale schippers. Ze zijn echt een meerwaarde voor de vakantie. Ze weten veel te vertellen over het land en wijken af van de gebaande paden zodat u niet alleen op de toeristische plekjes komt.Wilt u een boot huren met schipper in Kroatië,  neem svp contact met ons op zodat we aan de hand van uw wensen de juiste schipper en een boot kunnen aanbieden.

 

Vind jouw zeiljacht of catamaran in Kroatië
in onze database met alle betrouwbare jachtverhuurders die Kroatië rijk is:

Meer informatie over het huren van een zeiljacht of catamaran

in Split of andere vaargebieden van Kroatië vind je hier

Happy Sailing Google Reviews

N.M. Slop
N.M. Slop
09/03/2023
We hebben heerlijke dagen gehad op de mooie fijn ingerichte zijlboot Lady Victoria. Alles wat we nodig hadden was aanwezig en de communicatie was zeer prettig. Een echte aanrader!!!
Erika van Stroe
Erika van Stroe
11/08/2022
Winner 950 gehuurd. Mooie en goed onderhouden boot met goede zeileigenschappen. Ruim kuip en ruime salon. Indeling van de bedden is een beetje aan de krappe kant. Prima ontvangst en prima afhandeling. Zonder meer een aanrader. Bedankt en tot een volgende keer!
L vd Broek
L vd Broek
05/07/2022
Topverhuurbedrijf, snel en flexibel en prima boten. Ze zijn altijd goed bereikbaar, hebben een leuke diverse vloot over verschillende locaties. Heb al een aantal keer bij happy sailing gehuurd en altijd perfect. Zeer aan te raden
Declan McCarron
Declan McCarron
06/06/2022
Recently i had a sailing day on the Lady Victoria in Enkhuizen. Im very new to sailing, so i was with Theo, a master sailer, and his mate Jeroen, also a great sailer. The Lady Victotia is a classy boat, truly a fine strong boat to be out on the waters. I was assisting Jeroen & Theo, and doing what i could, with the expert instruction of both skippers. After we had a drink and some food. The day was deeply Joyful, and i look forward to another day, on the Lady ⛵
h doze
h doze
20/05/2022
Elan 340 gehuurd vanuit Lemmer, zeer gastvrij ontvangen en alles goed geregeld.
Joris Verhaeghe
Joris Verhaeghe
20/10/2021
Heel goed ontvangen en relaxed kunnen zeilen met een leuke boot. Zeker de moeite om nog eens te doen. top Happy Sailing!
Bert Boersma
Bert Boersma
07/10/2021
Boot gehuurd met vrienden. Wat probleempjes met de motor maar zeer goed opgelost!
Wim Blaak
Wim Blaak
10/09/2021
Ondanks dat we een echte Hollandse zomer hadden, een prima vakantie gehad met de Hanse 34. Flexibele opstelling en heldere communicatie van Simon van Happy Sailing heeft daar zeker aan bijgedragen.