Overstag gaan met een zeiljacht;

Overstag gaan met een zeiljacht;

Bij elke zeiltocht ontkom je er niet aan; overstag gaan met een zeiboot…
Overstag gaan is eenvoudig maar ook gevaarlijk indien niet iedereen weet wat er met de boot en de zeilen gaat gebeuren.

De definitie van overstag gaan is het door de wind sturen van de boot.

Eigenlijk komt het er op neer dat de boot een richting op vaart met de zeilen over een bepaalde boeg, en daarna met de zeilen over de andere boeg verder vaart.

Hieronder een stappenplan voor het op de juiste manier overstag gaan:

overstag met zeilboot– Alvorens overstag te gaan is het belangrijk dat iedereen zijn taak weet.
– Zorg dat de fokkeschoot aan loef-zijde alvast 2-3 keer om de lier ligt en alle slek uit de lijn wordt getrokken.
– De stuurman stuurt de boot naar de wind toe.
– Zodra de fok begint tegen te bollen wordt de fokkeschoot volledig los gegooid aan lij-zijde. Let op dat niemand bij de fok of fokkeschoot staat omdat deze behoorlijk begint te klapperen!
– Kort daarna zal ook het grootzeil beginnen te klapperen. De grootschoot hoeft niet te worden losgegooid maar mag wel iets worden gevierd zodat de boot over de nieuwe boeg iets eerder op snelheid zal komen.
– De stuurman stuurt de boot snel door de wind, maar stuurt wat minder snel door als de boot over de nieuwe boeg vol valt. Dit geeft de genuatrimmer wat meer de tijd om de nieuwe schoot op de hand aan te trekken.
– De nieuwe fokkeschoot of genuaschoot kan met de hand worden aangetrokken waarbij de schoot ongeveer 2-3x om de lier zit (afhankelijk van de windkracht en grootte van het schip) Zodra de wind in de fok valt moet de schoot nog een extra slag om de lier worden belegd en direct daarmee in de self-tailing worden gedaan. Nu kan de fok met de lierhendel worden dichtgedraaid.
– De stuurman zal na de overstag iets lager aan de wind uitkomen om zo de boot weer op snelheid te krijgen, en hij kan de boot tegelijk met het dichtdraaien van de Genua en eventueel het aantrekken van de grootschoot weer iets oploeven tot de gewenste koers.

 

Happy Sailing Google Reviews

h doze
h doze
20/05/2022
Elan 340 gehuurd vanuit Lemmer, zeer gastvrij ontvangen en alles goed geregeld.
Joris Verhaeghe
Joris Verhaeghe
20/10/2021
Heel goed ontvangen en relaxed kunnen zeilen met een leuke boot. Zeker de moeite om nog eens te doen. top Happy Sailing!
Bert Boersma
Bert Boersma
07/10/2021
Boot gehuurd met vrienden. Wat probleempjes met de motor maar zeer goed opgelost!
Wim Blaak
Wim Blaak
10/09/2021
Ondanks dat we een echte Hollandse zomer hadden, een prima vakantie gehad met de Hanse 34. Flexibele opstelling en heldere communicatie van Simon van Happy Sailing heeft daar zeker aan bijgedragen.
Jasper Smit
Jasper Smit
26/08/2021
Non-tidal cursus gedaan op de mooie winner 1120 met Theo. Vanwege weinig wind toch uitgeweken naar de waddenzee voor wat meer wind. Dit resulteerde in een prachtige tocht. Theo was erg prettig in de omgang en deelde graag zijn kennis. Veel geleerd en zelfvertrouwen op gedaan!
Paul Josephus Jitta
Paul Josephus Jitta
25/08/2021
Prettig contact en goede en snelle service. Een aanrader als je een boot wilt huren!
Jiri Rakosnik
Jiri Rakosnik
24/08/2021
Amazing experience with Allert today, very experienced, kind and helpful teacher 🙏⛵️
Jos Koning
Jos Koning
24/08/2021
Topweek achter de rug met de 35 Match. De boot was prima voor elkaar en zeilt fantastisch. Zon bleef een beetje weg maar heerlijke wind. Contact met verhuur vooraf, en met Ruud gedurende de week zelf was erg prettig. Bedankt .
Eelco
Eelco
17/08/2021
Goed en prettig contact, duidelijke communicatie . Goed verzorgde boot.