Skip to main content

Zeilen op het IJsselmeer.

HappySailingBeneteauOceanis9Nederland kent een paar mooie regio’s om een zeilboot te huren en heerlijk te zeilen op het IJsselmeer.
Noordzee, Zeeland, Friesland, Waddenzee en het IJsselmeer.
Elk vaargebied heeft zo zijn eigenschappen, zo is de Noordzee een stuk ruiger om te zeilen. De golven zijn hoger, de wind is harder en er is veel vrachtverkeer aanwezig in de shipping lanes. Zeilen op de Noordzee behoeft dan ook veel (zee)zeil ervaring.
Friesland is het tegenovergestelde. Friesland heeft veel kleine meertjes waar men heerlijk beschut kan zeilen. Denk hierbij aan de Fluessen, het Heegermeer, het Pikmeer, de Langweerder Wielen etc. Diepgang is dan wel weer een probleem. Om op alle meren in Friesland goed te kunnen varen houdt het wel op bij zo’n 1,40 mtr diepgang. Een optie is om met een van onze jachten Friesland in te varen door de vaargeul, en ter plekke dan een Valk o.i.d. te huren om zo de plassen en sloten te kunnen verkennen. Friesland is een heerlijke beschutte regio om te varen, maar het is wel vrij klein.

Zowel Zeeland als het IJsselmeer zijn de perfecte middenweg; niet te groot, niet te druk en geen stroming (in gedeeltes van Zeeland stroomt het wel).
Zeeland is een mooie regio met veel mogelijkheden. Het Veerse meer en de Grevelingen zijn mooie beschutte meren zonder stroming, met mooie eilandjes (hompelvoet, Archipel, stampersplaat) waar geankerd kan worden. Het water is zout en helder, en met een beetje geluk zie je nog een zeehond!. De Westerschelde en Oosterschelde hebben te maken met vrachtverkeer, stroming en zandbanken, maar dit is goed aangegeven met boeien.

kaart zeilen op ijsselmeer

Klik voor een uitvergroting!

Het IJsselmeer is de meest geliefde regio voor zeilers. Het is groot genoeg om helemaal te kunnen genieten van de natuur zonder dat je vlak bij de kust zit. Het is een beetje spannend doordat het met veel wind best wel heftig kan zijn, maar als je wilt is er altijd wel een haven welke op een ruimewindse koers ligt. Doordat het water zoet is, kan er heerlijk gezwommen worden achter de boot. Er zijn genoeg ondiepe plekken met mooie zandbodem om te gaan ankeren en op en top te genieten van de zeilvakantie!
Vanaf het IJsselmeer kun je binnen een dag ook naar de Waddeneilanden varen. Zo is Texel slechts een paar uur varen vanaf Den Oever, en Terschelling of Vlieland zijn binnen 5-6 uur aan te varen vanaf Kornwerderzand of Makkum. (wel even goed op de stroming letten….)

Het IJsselmeer is onderverdeeld in 2 regio’s door de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Zowel het noordelijke als het Zuidelijke IJsselmeer hebben vele vissersdorpen waar je heerlijk in het Centrum kunt afmeren! Bijna elke stad heeft tegenwoordig de opties om in een mooie nieuwe marina af te meren net buiten de stad of om helemaal het centrum in te varen en bij de restaurantjes en kroegen af te meren.
De marina’s zijn erg modern met goede sanitaire voorzieningen, en speeltuinen met grasvelden. Afmeren in een marina betekent dat je in een eigen box ligt met water en stroom op de steigers. Als je in de binnenstad afmeert dan lig je vaker langszij bij andere schepen en moet je even creatief zijn om de stroomkabel aan de wal te krijgen. Sanitaire voorzieningen zijn overal wel, maar vaak wat meer summier dan in een Marina. De gezelligheid om met de zeilboot af te meren in het centrum is echter niet te overtreffen door een marina!

Lees hieronder wat er in de havenplaatsen rondom het IJsselmeer te beleven is:

 Enkhuizen
– Hoorn
– Lemmer
– Medemblik

– Stavoren

Lees hier over de plannen omtrent het ontwikkelen van eilanden in het IJsselmeer en de MarkerWadden!